Ciasto bez zakalca

Boisz się, że twoje ciasto się nie uda? Zapamiętaj trzy proste reguły a zawsze będzie doskonale upieczone.

Po przekrojeniu ciasto powinno być suche i równomiernie wypieczone
Po przekrojeniu ciasto powinno być suche i równomiernie wypieczone123RF/PICSEL

Zasada 1. Temperatura

Dobrze ustaw temperaturę i czas pieczenia. Ciasto wkładaj wyłącznie do nagrzanego piekarnika! Gdy przypieka się na wierzchu, przykryj je folią aluminiową. Grubsze ciasto zwykle piecze się nieco dłużej.

Zasada 2. Delikatnie

Robisz biszkopt? Ciasta pod żadnym pozorem nie mieszaj mikserem. Mąkę przesiej przez sitko, najlepiej użyj pszennej. Jeśli robisz ciasto piaskowe i topisz tłuszcz, proszek do pieczenia wsyp, gdy masa przestygnie.

Zasada 3. Bez obciążeń

Pieczesz ciasto z owocami? Przed ich ułożeniem posmaruj wierzch ciasta ubitym białkiem jaja i oprósz je mąką. Dopiero potem wyłóż owoce, np.: maliny, truskawki czy jagody. Nie zapadną się w głąb ciasta.

Zasada 4. Powolne studzenie

Aby ciasto nie opadło i było tak samo wysokie na całej swojej powierzchni, nie wyciągaj go z piekarnika zaraz po skończeniu pieczenia. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki. Gdy ciasto będzie stygło powoli nie opadnie.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas