Reklama

Ciasto cytrynowe z cukinią

Deser z cukinią- brzmi zaskakująco? Ale smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na delikatne ciasto cytrynowe z cukinią.

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 120 ml maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis pochodzi z 342. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.

Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.

Reklama


Polsat
Dowiedz się więcej na temat: deser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy