Przygotowanie:
1. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka wraz z solą ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając wsyp przesianą mąkę. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Pozostałą czekoladę oraz masło roztop w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta. Posyp posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.