Reklama

Ciasto czekoladowe

Tanio i smacznie.

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 8 białek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 25 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g masła
  • orzechy laskowe lub płatki migdałowe

Przygotowanie:

 1. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka wraz z solą ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając wsyp przesianą mąkę. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Pozostałą czekoladę oraz masło roztop w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta. Posyp posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy