Ciasto czekoladowe na bazie buraków

Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Ciasto czekoladowe z buraków
Ciasto czekoladowe z buraków123RF/PICSEL

Składniki

  • kostka masła
  • 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 5 buraków
  • 1 i 1/3 mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj na gładkie piure.

2. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z 1/5 kostki masła i rozpuść w mikrofali. Resztę masła utrzyj z cukrem na puch i ubij z jajami.

3. Roztopioną czekoladę połącz z piure z buraków i dodaj do ubitego masła.

4. Do płynnych składników wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 190ºC. Przed podaniem ciasto polej polewą czekoladową.

Zobacz także:

Awocasto - ciasto z awokadoTagen.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas