Ciasto czekoladowe na bazie buraków
Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj na gładkie piure.
2. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z 1/5 kostki masła i rozpuść w mikrofali. Resztę masła utrzyj z cukrem na puch i ubij z jajami.
3. Roztopioną czekoladę połącz z piure z buraków i dodaj do ubitego masła.
4. Do płynnych składników wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 190ºC. Przed podaniem ciasto polej polewą czekoladową.
Zobacz także: