Reklama

Ciasto czekoladowe na bazie buraków

Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Składniki

  • kostka masła
  • 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 5 buraków
  • 1 i 1/3 mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj na gładkie piure. 

2. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z 1/5 kostki masła i rozpuść w mikrofali. Resztę masła utrzyj z cukrem na puch i ubij z jajami. 

3. Roztopioną czekoladę połącz z piure z buraków i dodaj do ubitego masła. 

4. Do płynnych składników wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 190ºC. Przed podaniem ciasto polej polewą czekoladową.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy