Ciasto czekoladowe z musem

Jeżeli masz mało czasu, możesz zrobić spód ciasta bez pieczenia. Wystarczy roztopić 60 g masła i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Możesz też wymieszać nutellę z pokruszonymi sucharkami
Jeżeli masz mało czasu, możesz zrobić spód ciasta bez pieczenia. Wystarczy roztopić 60 g masła i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Możesz też wymieszać nutellę z pokruszonymi sucharkami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 170 g cukru

na mus czekoladowy

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g cukru

dodatkowe

  • 300 g truskawek

1. Przygotuj ciasto: czekoladę roztop razem z masłem.

2. Zmiksuj żółtka z kakao. Dodaj je do masy czekoladowej.

3. Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Wmieszaj je do masy czekoladowej. Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm. Piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut.

4. Przygotuj mus: roztop masło i czekoladę, ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao, dodaj do masy. Ubite białka wymieszaj z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w 80 ml ciepłej wody żelatyną. Wylej mus na ostudzone ciasto. Oczyść truskawki. Ułóż je na musie i wstaw do lodówki. Możesz udekorować orzechami.

Zobacz także:

Katarzyna Bujakiewicz o "Prywatnej klinice"pomponik.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?