Ciasto drożdżowe w wersji pikantnej
Zadowoli każde podniebienie.

Składniki
- 250 g mąki
- sól
- 10 g + 2 łyżki cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 500 g oczyszczonego miąższu dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
- 150 g wędzonego boczku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 gruszki
- 20 g masła
- 100 ml soku z cytryny
- 4 jajka
- 350 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- mąka do oprószenia stolnicy
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Podgrzać 100 ml mleka, wkruszyć do niego drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Zaczyn wlać do miski z mąką. Zagnieść gładkie ciasto, powoli dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i ścian miski, odłożyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pokrojony w kosteczkę boczek wysmażyć na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdjąć, osączyć z tłuszczu. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmażyć pokrojoną w kostkę dynię. Podlać ją bulionem, dusić 15 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odstawić pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce.
Uduszoną dynię osączyć na sitku, 1/3 odłożyć, resztę zmiksować z pozostałym mlekiem. Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni stopić masło, wsypać 10 g cukru, włożyć plasterki gruszek, skropić je sokiem z cytryny. Smażyć 3 minuty. Osączyć.
Mus dyniowy wymieszać z jajkami. Dodać cynamon, szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Ubić na puszysto. Okrągłą formę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim formę. Rozłożyć plasterki gruszek i boczek. Zalać masą dyniową. Posypać odło- żonymi kosteczkami dyni. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
Zobacz także: