Ciasto drożdżowe. Wiemy jak zachować jego świeżość
Ciasto po wyrobieniu warto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


Składniki
- 50 g drożdży
- 100 ml mleka,
- 200 g homogenizowanego serka waniliowego
- 4 żółtka
- 5 szklanek mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- szklanka rodzynek
- łyżeczka soli
Podgrzewam mleko, wkruszam drożdże, dodaję 2-3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, mieszam. Odstawiam do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka ucieram z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję serek homogenizowany i wyrośnięty rozczyn, mieszam.
Stopniowo łączę z mąką i zagniatam ciasto. Pod koniec dodaję masło i wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewam ciepłą wodą. Po kwadransie dokładnie osączam i dodaję do ciasta, wyrabiam. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Wierzch smaruję żółtkiem jaja wymieszanym z mlekiem i piekę 40 minut w 180ºC.
Zobacz także: