Ciasto drożdżowe. Wiemy jak zachować jego świeżość

Ciasto po wyrobieniu warto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Dzięki dodatkowi serka, ciasto jest dłużej świeże.
Dzięki dodatkowi serka, ciasto jest dłużej świeże. Picsel123RF/PICSEL
Dzięki dodatkowi serka, ciasto jest dłużej świeże
Dzięki dodatkowi serka, ciasto jest dłużej świeżePicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka,
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 4 żółtka
  • 5 szklanek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • szklanka rodzynek
  • łyżeczka soli
2 godz. 20 min
12

Podgrzewam mleko, wkruszam drożdże, dodaję 2-3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, mieszam. Odstawiam do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka ucieram z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję serek homogenizowany i wyrośnięty rozczyn, mieszam. 

Stopniowo łączę z mąką i zagniatam ciasto. Pod koniec dodaję masło i wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 

Rodzynki zalewam ciepłą wodą. Po kwadransie dokładnie osączam i dodaję do ciasta, wyrabiam. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Wierzch smaruję żółtkiem jaja wymieszanym z mlekiem i piekę 40 minut w 180ºC.

Zobacz także:

Risk: Warto było podjąć to ryzyko!INTERIA