Ciasto drożdżowe z owocami
Możesz do niego dodać swoje ulubione owoce: śliwki, banany, maliny, jagody.
1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z 100 g cukru i cukrem wanilinowym, dodać 125 g masła. Rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Śmietanę wymieszać z budyniem, 75 g cukru i 4 jajkami.
2. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem. Odstawić na 15 minut. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je masą śmietanową, posypać agrestem, wydrylowanymi wiśniami i 2 łyżkami cukru. Rozsypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-30 minut.
Zobacz także: