Ciasto francuskie z morelami
W razie nieoczekiwanych gości warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Zawsze coś na szybko wyczarujesz.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ok. 30 minut wcześniej, tak żeby doszło do temperatury pokojowej. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Pokrój na ćwiartki.
Przygotuj masę migdałową. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez parę minut na puszystą masę. Dodaj ekstrakt, mielone migdały oraz mąkę. Wymieszaj.
Rozwiń ciasto na blaszce (w dowolnym kształcie) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj masą migdałową, a na niej ułóż pokrojone w ćwiartki owoce.
Ciasto piecz w temp. 200 st. C przez ok. 25-30 minut. Przed podaniem posyp ciasto płatkami migdałowymi, cynamonem (jeśli lubisz) i ozdób listkami mięty.
Zobacz także: