Ciasto japońskie
Doskonałe połączenie smaków.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g + 8 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 150 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego)
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 170 g cukru pudru
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny
- 800 g wiśni
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka wiśniowa
1. Kawę rozpuść w 100 ml wody. Mąkę, proszek, 250 g cukru, kakao, masło, rozmącone jajka oraz kawę zmiksuj. Przelej do prostokątnej formy. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.
2. Wiśnie podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Odlej ok. ½ szklanki płynu, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej do wiśni, zagotuj. Wystudź.
3. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubij. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Masę wylej na upieczony spód. Wstaw do lodówki na ok. 20 min. Następnie wyłóż frużelinę wiśniową. Widelcem zrób delikatne esy-floresy. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wylej na ciasto. Schłodź.