Reklama

Ciasto japońskie

Doskonałe połączenie smaków.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g + 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 170 g cukru pudru
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 800 g wiśni
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka wiśniowa

1. Kawę rozpuść w 100 ml wody. Mąkę, proszek, 250 g cukru, kakao, masło, rozmącone jajka oraz kawę zmiksuj. Przelej do prostokątnej formy. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.

2. Wiśnie podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Odlej ok. ½ szklanki płynu, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej do wiśni, zagotuj. Wystudź.

3. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubij. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Masę wylej na upieczony spód. Wstaw do lodówki na ok. 20 min. Następnie wyłóż frużelinę wiśniową. Widelcem zrób delikatne esy-floresy. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wylej na ciasto. Schłodź.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy