Ciasto jogurtowe z borówkami
Puszyste ciasto, przełamane owocową nutą. Świetne do poobiedniej kawy.
Składniki
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 250 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodaj żółtka i wymieszaj. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej. Kolejno wlewaj jogurt oraz cienkim strumieniem olej, miksując na wolnych obrotach.
2. Blachę o wym. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzch wysyp borówki obtoczone w mące ziemniaczanej. Lekko je wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: