Reklama

Ciasto jogurtowe z borówkami

Puszyste ciasto, przełamane owocową nutą. Świetne do poobiedniej kawy.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodaj żółtka i wymieszaj. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej. Kolejno wlewaj jogurt oraz cienkim strumieniem olej, miksując na wolnych obrotach. 

2. Blachę o wym. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzch wysyp borówki obtoczone w mące ziemniaczanej. Lekko je wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy