Reklama

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Smak późnego lata.


Składniki

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru pudru (plus do posypania)
  • drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 10-12 węgierek

Przygotowanie:

Masło ubij mikserem. Następnie stopniowo dodawaj cukier i skórkę cytrynową. Powinnaś uzyskać jasny, gładki krem. Ubijając dalej, wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i sok z cytryny.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dno formy do pieczenia (śr. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy. Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki. Ułóż połówki owoców na cieście, miąższem do góry, i dociśnij.

Piecz ok. 60 minut, wyjmij z formy po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy