Ciasto kruche z owocami
Przygotowanie:
1. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Do miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość rozdrobnij, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodaj jajko i połącz składniki w gładkie ciasto.
3. Uformuj kulę i podziel ją na 2 części. Jedną włóż do lodówki, a drugą pokrój na plasterki. Wyłóż nimi spód formy, ugnieć palcami na równy placek i nakłuj widelcem.
4. Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Wydrylowane wiśnie wymieszaj z mąką. Wraz z powstałym sokiem wyłóż je na spód ciasta i rozsmaruj gorący budyń. Całość przykryj odłożonym kawałkiem ciasta.
5. Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180°C na złoty kolor.
Zobacz także: