Ciasto kruche z owocami

Taki deser bardzo szybko rozpływa się w ustach
Taki deser bardzo szybko rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • jajko
  • oraz: 500 g wiśni
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 850 ml mleka
1 godz. 0 min

Przygotowanie:
1. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Do miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość rozdrobnij, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodaj jajko i połącz składniki w gładkie ciasto. 

3. Uformuj kulę i podziel ją na 2 części. Jedną włóż do lodówki, a drugą pokrój na plasterki. Wyłóż nimi spód formy, ugnieć palcami na równy placek i nakłuj widelcem. 

4. Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Wydrylowane wiśnie wymieszaj z mąką. Wraz z powstałym sokiem wyłóż je na spód ciasta i rozsmaruj gorący budyń. Całość przykryj odłożonym kawałkiem ciasta. 

5. Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180°C na złoty kolor.

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl