Reklama

Ciasto Malinowa Chmurka

Pyszne zwieńczenie deseru, które pasuje do każdego rodzaju ciasta. Czas na bezę!

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na galaretkę

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wrzącej wody

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • garść płatków migdałów (uprażonych)

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, na końcu zaś wsyp mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej pianę. Piecz godzinę w temp. 150°C. 

2. Składniki na ciasto zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut, następnie wylep nim formę wyłożoną pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C.  

3. Zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. 

4. Galaretkę rozpuść we wrzątku (mniejszą ilość niż jest to rekomendowane na opakowaniu). Gdy ostygnie, dodaj do niej maliny. 

5. Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki. Poczekaj aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem, a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy