Ciasto Malinowa Chmurka
Pyszne zwieńczenie deseru, które pasuje do każdego rodzaju ciasta. Czas na bezę!
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, na końcu zaś wsyp mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej pianę. Piecz godzinę w temp. 150°C.
2. Składniki na ciasto zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut, następnie wylep nim formę wyłożoną pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C.
3. Zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder.
4. Galaretkę rozpuść we wrzątku (mniejszą ilość niż jest to rekomendowane na opakowaniu). Gdy ostygnie, dodaj do niej maliny.
5. Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki. Poczekaj aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem, a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.
Zobacz także: