Ciasto Malinowa Chmurka
Pyszne zwieńczenie deseru, które pasuje do każdego rodzaju ciasta. Czas na bezę!

Składniki
na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na bezę
- 4 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na galaretkę
- 600 g malin
- 3 galaretki malinowe
- 1 litr wrzącej wody
na krem
- 400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowe
- garść płatków migdałów (uprażonych)
Sposób przygotowania:1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, na końcu zaś wsyp mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej pianę. Piecz godzinę w temp. 150°C. 2. Składniki na ciasto zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut, następnie wylep nim formę wyłożoną pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C. 3. Zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. 4. Galaretkę rozpuść we wrzątku (mniejszą ilość niż jest to rekomendowane na opakowaniu). Gdy ostygnie, dodaj do niej maliny. 5. Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki. Poczekaj aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem, a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.Zobacz także: