Ciasto marchewkowe z mascarpone
Sprawdzony przepis na soczyste ciasto marchewkowe.
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Do drugiej wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puch. Nie przestając ucierać, cienkim strumieniem wlewaj olej. Dołóż wymieszane sypkie składniki i dobrze wymieszaj. Do masy dołóż startą marchew. Delikatnie wymieszaj.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 50 minut. Po wystudzeniu przekrój na 3 blaty.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Delikatnie miksując, stopniowo dodawaj mascarpone. Blaty ciasta przełóż kremem. Posmaruj nim też wierzch i boki tortu. Wypiek udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: