Reklama

Ciasto marchewkowe z serem mascarpone

Jeśli jeszcze nie robiłaś, koniecznie spróbuj.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 16

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Składniki Krem

  • 4 żółtka
  • 170 g drobnego cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 g marcepana barwnik spożywczy (zielony i pomarańczowy)
  • szklanka rumu

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok (powinno wyjść ok. dwóch szklanek marchwi). Rodzynki namocz w alkoholu. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Wlej olej, wsyp mąkę. Dorzuć marchew i rodzynki. Zamieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane ciasto i piecz ok. godziny. Przed wyjęciem zrób test patyczkiem. Chwilę studź placek w piekarniku.

Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem. Powinna powstać w miarę puszysta masa. Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę. Część (ok. 1/3) dołóż do żółtek z serkiem i lekko wymieszaj. Następnie dodaj resztę kremówki i zamieszaj. Całość schłódź.

Reklama

Ciasto rozkrój na trzy blaty. Na pierwszym rozsmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i znów wyłóż krem. Połóż ostatnią część, a pozostały krem rozprowadź na wierzchu ciasta.

Marcepan podziel na pół. Jedną część zafarbuj na zielono, drugą na pomarańczowo. Uformuj małe marchewki oraz listki i ozdób tort.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy