Ciasto marchewkowe z serem mascarpone
Jeśli jeszcze nie robiłaś, koniecznie spróbuj.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok (powinno wyjść ok. dwóch szklanek marchwi). Rodzynki namocz w alkoholu. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Wlej olej, wsyp mąkę. Dorzuć marchew i rodzynki. Zamieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane ciasto i piecz ok. godziny. Przed wyjęciem zrób test patyczkiem. Chwilę studź placek w piekarniku.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem. Powinna powstać w miarę puszysta masa. Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę. Część (ok. 1/3) dołóż do żółtek z serkiem i lekko wymieszaj. Następnie dodaj resztę kremówki i zamieszaj. Całość schłódź.
Ciasto rozkrój na trzy blaty. Na pierwszym rozsmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i znów wyłóż krem. Połóż ostatnią część, a pozostały krem rozprowadź na wierzchu ciasta.
Marcepan podziel na pół. Jedną część zafarbuj na zielono, drugą na pomarańczowo. Uformuj małe marchewki oraz listki i ozdób tort.