Ciasto marchewkowe z serem mascarpone
Jeśli jeszcze nie robiłaś, koniecznie spróbuj.

Składniki
- 4 duże marchewki
- 1/2 szklanki rodzynków
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
Krem
- 4 żółtka
- 170 g drobnego cukru
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 200 g marcepana barwnik spożywczy (zielony i pomarańczowy)
- szklanka rumu
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok (powinno wyjść ok. dwóch szklanek marchwi). Rodzynki namocz w alkoholu. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Wlej olej, wsyp mąkę. Dorzuć marchew i rodzynki. Zamieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane ciasto i piecz ok. godziny. Przed wyjęciem zrób test patyczkiem. Chwilę studź placek w piekarniku.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem. Powinna powstać w miarę puszysta masa. Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę. Część (ok. 1/3) dołóż do żółtek z serkiem i lekko wymieszaj. Następnie dodaj resztę kremówki i zamieszaj. Całość schłódź.
Ciasto rozkrój na trzy blaty. Na pierwszym rozsmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i znów wyłóż krem. Połóż ostatnią część, a pozostały krem rozprowadź na wierzchu ciasta.
Marcepan podziel na pół. Jedną część zafarbuj na zielono, drugą na pomarańczowo. Uformuj małe marchewki oraz listki i ozdób tort.