Ciasto mechanika z musem czekoladowym
Receptura z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię".
Przygotowanie:
Czekoladę i masło razem z ekstraktem z wanilii stopić na parze (ja wkładam składniki do żaroodpornej miseczki, którą ustawiam na zdjętym z ognia garnku z gorącą wodą).
Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jednolitą masę. Przy użyciu miksera nastawionego na wysokie obroty proces ten zajmie co najmniej 5 minut i nie należy go przyspieszać. Masa musi stać się gęsta, pienista i urosnąć mniej więcej pięciokrotnie.
Dodać skórkę startą z pomarańczy i stopioną masę czekoladową.
Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 160 st. C przez 35-45 minut lub aż wierzch ciasta zacznie pękać.
Zostawić w tortownicy do ostygnięcia, następnie wyjąć i napełnić pęknięcie pośrodku ciasta bitą śmietaną i jagodami lub orzechami.
Wskazówki:
Użyć gorzkiej czekolady o zawartości 35-40 proc. kakao. Nie używać czekolady zawierającej więcej niż 45 proc. kakao, jeśli nie chcemy, żeby ciasto zrobiło się suche, gorzkie i gliniaste.
Upieczone ciasto może się wydawać zbyt płaskie, ale dzięki temu na wierzchu zostaje miejsce na pyszną bitą śmietanę i jagody lub orzechy albo brzoskwinie z kompotu.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.