Ciasto miodownik
Domowe wypieki umilą popołudniową kawę. Polecamy przepis na pyszne ciasto z miodem.
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść mąkę, cukier, miód, całe jajka oraz sodę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Po tym czasie podzielić ciasto na 3-4 części (im więcej, tym lepsze ciasto, ale dłużej się piecze). Części ciasta kolejno rozwałkowywać i piec w wysmarowanej masłem tortownicy przez ok. 12-15 minut w temp. 180°C. Wyjmować upieczone warstwy z tortownicy dopiero po przestygnięciu.
3. Kaszę gotować na mleku, dokładnie mieszając, dopóki nie wchłonie płynu. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka, na koniec ostudzoną kaszę.
4. Powstałym kremem przekładać ostudzone warstwy ciasta. Jedną warstwę pokruszyć, posypać posmarowany kremem wierzch, udekorować borówkami. Schłodzić.
Zobacz także: