Ciasto miodownik

Domowe wypieki umilą popołudniową kawę. Polecamy przepis na pyszne ciasto z miodem.

Popołudniowa kawa w duecie z kawałkiem domowego ciasta? Dlaczego nie!
Popołudniowa kawa w duecie z kawałkiem domowego ciasta? Dlaczego nie!123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • 1 l mleka
  • 30 dag miodu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 10 dag cukru
  • 40 dag masła (1/4 do formy)
  • 1 duża torebka cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść mąkę, cukier, miód, całe jajka oraz sodę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

2. Po tym czasie podzielić ciasto na 3-4 części (im więcej, tym lepsze ciasto, ale dłużej się piecze). Części ciasta kolejno rozwałkowywać i piec w wysmarowanej masłem tortownicy przez ok. 12-15 minut w temp. 180°C. Wyjmować upieczone warstwy z tortownicy dopiero po przestygnięciu.

3. Kaszę gotować na mleku, dokładnie mieszając, dopóki nie wchłonie płynu. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka, na koniec ostudzoną kaszę.

4. Powstałym kremem przekładać ostudzone warstwy ciasta. Jedną warstwę pokruszyć, posypać posmarowany kremem wierzch, udekorować borówkami. Schłodzić.

Zobacz także:

Prażone orzechy z miodem (gozinaki)Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?