Ciasto orzechowe

Składniki
- lukier
- 5 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 20 dag cukier
- 25 dag orzechy włoskie
- 3 łyżki kakao
- aromat migdałowy
- 15 dag masło
- 25 dag mąka
- 5 łyżek mleko
7 i wiecej osób
Orzechy (20 dag) posiekać, następnie utrzeć z masłem i cukrem, dodając po jednym jajku. Masę połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i aromat, wymieszać.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piec ok. 50 minut w temp. 175°C. Wyjąć, wystudzić. Gotową polewę lub lukier wstawić do kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, szybko posmarować ciasto. Udekorować odłożonymi orzechami.
Zobacz także: