Reklama

Ciasto ryżowe z sosem

Z owocami sezonowymi.


Składniki

  • 3 jaja
  • 700 ml mleka 3,2 proc. tłuszczu
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon

Składniki sos owocowy

  • 250 g mrożonych owoców leśnych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny

 1. Mleko zagotuj. Dodaj do niego otartą skórkę z cytryny. Do mleka wrzuć ryż i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozgotowania się ryżu). Odstaw do wystudzenia.

2. Do wystudzonego ryżu dodaj cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Białka z 3 jaj ubij na sztywną pianę.

3. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem. Do ryżu dodaj ubite białko i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do formy do pieczenia i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 170°C przez 40-45 minut.

Reklama

4. Do garnuszka włóż owoce leśne, cukier i sok z cytryny. Gotuj, odparowując płyn, aż sos zgęstnieje. Gdy ostygnie, polej nim ciasto i od razu podawaj.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy