Ciasto ryżowe z sosem
Z owocami sezonowymi.

Składniki
- 3 jaja
- 700 ml mleka 3,2 proc. tłuszczu
- 150 g ryżu jaśminowego
- otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
sos owocowy
- 250 g mrożonych owoców leśnych,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny
1. Mleko zagotuj. Dodaj do niego otartą skórkę z cytryny. Do mleka wrzuć ryż i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozgotowania się ryżu). Odstaw do wystudzenia.
2. Do wystudzonego ryżu dodaj cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Białka z 3 jaj ubij na sztywną pianę.
3. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem. Do ryżu dodaj ubite białko i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do formy do pieczenia i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 170°C przez 40-45 minut.
4. Do garnuszka włóż owoce leśne, cukier i sok z cytryny. Gotuj, odparowując płyn, aż sos zgęstnieje. Gdy ostygnie, polej nim ciasto i od razu podawaj.