Ciasto śmietanowo-maślane ucierane
Przygotowanie:
Z cytryny wyciskamy sok. Trzy jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja i śmietankę, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy. Prostokątną podłużną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy.
Czwarte jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieraczką do warzyw kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50 minut w 175ºC. Gdyby ciasto za bardzo się spiekało, blachę przykrywamy folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzimy ok. 10 minut w blasze, następnie wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Dżem morelowy przekładamy do rondelka, dodajemy 1-2 łyżki wody i podgrzewamy, cały czas mieszając. Smarujemy nim wierzch ciasta i podajemy.
Zobacz także: