Ciasto szpinakowe - leśny mech
Koniec z deserową nudą! Szpinak na słodko? Tak - ciasto "leśny mech" zawdzięcza swój kolor właśnie szpinakowi.

Składniki
- 450 g świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka wanilii
do dekoracji
- owoc granatu
1. Szpinak włóż do garnka i podgrzej przez 2 minuty. Dobrze odciśnij.
2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Małym strumieniem wlej olej i dodaj szpinak. Zmiksuj.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i masą szpinakową. Następnie wylej do formy o średnicy 24 cm i piecz w temp. 180°C przez 45 minut. Wyjmij i ostudź.
4. W tym czasie ubij ser mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
5. Ciasto przekrój na 2 części. Dolną połóż na talerzu i wyłóż na nią krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką środek i posyp nim krem. Udekoruj ziarenkami granatu.
Zobacz także: