Ciasto szpinakowe - leśny mech
Koniec z deserową nudą! Szpinak na słodko? Tak - ciasto "leśny mech" zawdzięcza swój kolor właśnie szpinakowi.
1. Szpinak włóż do garnka i podgrzej przez 2 minuty. Dobrze odciśnij.
2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Małym strumieniem wlej olej i dodaj szpinak. Zmiksuj.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i masą szpinakową. Następnie wylej do formy o średnicy 24 cm i piecz w temp. 180°C przez 45 minut. Wyjmij i ostudź.
4. W tym czasie ubij ser mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
5. Ciasto przekrój na 2 części. Dolną połóż na talerzu i wyłóż na nią krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką środek i posyp nim krem. Udekoruj ziarenkami granatu.
Zobacz także: