Reklama

Ciasto szpinakowe - leśny mech

Koniec z deserową nudą! Szpinak na słodko? Tak - ciasto "leśny mech" zawdzięcza swój kolor właśnie szpinakowi.

Składniki

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wanilii

Składniki do dekoracji

  • owoc granatu

1. Szpinak włóż do garnka i podgrzej przez 2 minuty. Dobrze odciśnij. 

2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Małym strumieniem wlej olej i dodaj szpinak. Zmiksuj. 

3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i masą szpinakową. Następnie wylej do formy o średnicy 24 cm i piecz w temp. 180°C przez 45 minut. Wyjmij i ostudź.  

4. W tym czasie ubij ser mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. 

5. Ciasto przekrój na 2 części. Dolną połóż na talerzu i wyłóż na nią krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką środek i posyp nim krem. Udekoruj ziarenkami granatu. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy