Ciasto w śmietanowym kremie
1. Pomarańcze dokłanie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie wszystkie obieramy i pozbywamy się białej błonki. Owoce kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje, miksujemy owoce na gładki mus i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pomarańczowy mus, delikatnie mieszamy. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami, połową startej skórki, gałką i goździkami, mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, wygładzamy. Pieczemy 45-55 minut w 180ºC.
3. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem i likierem na gładką masę. Kremem smarujemy całe ostudzone ciasto.