Reklama

Ciasto wiśniowe z ajerkoniakiem

Takiego ciasta jeszcze nie jedliście!

Składniki:

  • 2 słoiki wiśni po 720 ml
  • 200 g śmietany kremówki (kubek)
  • 230 g cukru (kubek)
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 350 g mąki (2 kubki)
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 270 ml ajerkoniaku (kubki)

Wiśnie odsączyć. Śmietanę wlać do miski, kubek umyć i stosować jako miarkę. Do śmietany dodać: cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli, ubić na półsztywno. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z ajerkoniakiem. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę (32x39 cm), na cieście ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35 minut. Można podawać z bitą śmietaną.

Reklama

Do ciasta możesz podać lekki koktajl owocowy:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy