Ciasto wiśniowe z ajerkoniakiem
Kuchnia
Takiego ciasta jeszcze nie jedliście!
Składniki:
- 2 słoiki wiśni po 720 ml
- 200 g śmietany kremówki (kubek)
- 230 g cukru (kubek)
- Skórka starta z jednej cytryny
- 5 jaj
- szczypta soli
- 350 g mąki (2 kubki)
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 270 ml ajerkoniaku (kubki)
Wiśnie odsączyć. Śmietanę wlać do miski, kubek umyć i stosować jako miarkę. Do śmietany dodać: cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli, ubić na półsztywno. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z ajerkoniakiem. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę (32x39 cm), na cieście ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35 minut. Można podawać z bitą śmietaną.
Do ciasta możesz podać lekki koktajl owocowy: