Ciasto z pomarańczami
Zimowe, lepkie i aromatyczne ciasto z pomarańczami w syropie.
Ciasto odwrócone, czyli plasterki pomarańczy układamy na dnie formy, na nie wykładamy ciasto, po upieczeniu nasączamy pozostałym syropem pomarańczowym i przekładamy na paterę, układając spodem do góry.
Do wykonania ciasta nie potrzeba nawet miksera. Musi się udać!
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki.
W płaskim garnku lub na stalowej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, do chwili rozpuszczenia się cukru, wymieszać. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować, na małej mocy palnika, przez 12-15 minut. Przez ten czas skórka pomarańczy zmięknie, a z wody z cukrem powstanie pyszny pomarańczowy syrop.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszać kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem, dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepać rózgą kuchenną.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 23 cm poukładać ciasno plasterki pomarańczy w syropie. Na nie przelać ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem z piłką odciąć z ciasta górkę (nie będzie potrzebna), następnie samo ciasto ponakłuwać patyczkiem. Pozostały syrop pomarańczowy delikatnie wylewać na gorące ciasto (zachować 2 łyżki syropu), pozostawić do wystudzenia.
Ciasto przełożyć na paterę spodem do góry. Polać 2 łyżkami syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca.
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na 4 pory roku". Wydawnictwo Egmont.