Ciasto z puszystym kremem, owocami i galaretką
Na osłodę niedzielnego obiadu proponujemy biszkopt z galaretką.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku i 1 łyżce cukru pudru. Dołóż ziarenka wanilii i cienkim strumieniem wlewaj olej. Mąkę tortową przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Formę o wym. 32 x 36 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia.
2. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut. Kiedy napęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Wystudź. Masło utrzyj do białości. Nie przestając ucierać, dodawaj po 1 żółtku. Dołóż serek homogenizowany i wymieszaj łyżką. Białka ubij z cukrem i delikatnie wmieszaj do masy. Wlej tężejącą żelatynę i lekko zmiksuj (wolne obroty miksera).
3. Masę rozprowadź na wystudzonym cieście. Równomiernie rozłóż owoce. Galaretkę rozpuść w 700 ml wody i lekko tężejącą wylej na owoce. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Zobacz także: