Ciasto z puszystym kremem, owocami i galaretką
Na osłodę niedzielnego obiadu proponujemy biszkopt z galaretką.

Składniki
- 3 duże jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g brzoskwiniowego serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
do dekoracji
- 2 opakowania czerwonej galaretki, np. malinowej
- drobne owoce letnie, np. maliny, borówki
Sposób przygotowania:1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku i 1 łyżce cukru pudru. Dołóż ziarenka wanilii i cienkim strumieniem wlewaj olej. Mąkę tortową przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Formę o wym. 32 x 36 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia. 2. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut. Kiedy napęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Wystudź. Masło utrzyj do białości. Nie przestając ucierać, dodawaj po 1 żółtku. Dołóż serek homogenizowany i wymieszaj łyżką. Białka ubij z cukrem i delikatnie wmieszaj do masy. Wlej tężejącą żelatynę i lekko zmiksuj (wolne obroty miksera). 3. Masę rozprowadź na wystudzonym cieście. Równomiernie rozłóż owoce. Galaretkę rozpuść w 700 ml wody i lekko tężejącą wylej na owoce. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia. Zobacz także: