Reklama

Ciasto z twarożkiem

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • pół kilograma twarogu,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • 200 g truskawek,
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dosypując cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodać jedno żółtko oraz mąkę, wymieszać. 

2. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i piec 40 minut w 170ºC, ostudzić.

3. Twaróg zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki zimnej wody, podgrzać, dodać do masy serowej.

4. Masę serową wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, by się zestaliła. 

5. Umyte i osuszone truskawki pokroić w paski, ułożyć na serze. Rozpuszczoną i tężejącą galaretkę wylać na ciasto. 

6. Wstawić do lodówki. 

Zobacz również:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | przepisy | twarożek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy