Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Czas na śliwki! Polecamy przepis na smakowite ciasto śliwkowe z kruszonką.

Aksamitne ciasto śliwkowe pod chrupiącą kruszonką
Aksamitne ciasto śliwkowe pod chrupiącą kruszonką123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag śliwek

na kruszonkę

  • 6 dag mąki
  • 6 dag cukru kryształu
  • 6 dag zimnego masła

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, przesiekać wszystko razem.

2. Jajko umyć, wybić do miski. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do mąki z masłem, wyrobić szybko ciasto. Zwinąć w kulę, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na około 30 minut.

3. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki.

4. Do miski włożyć składniki na kruszonkę. Palcami wyrobić, aby masło wchłonęło mąkę i cukier, uformować grudki.

5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożoną papierem pergaminowym.

6. Ciasto ponakłuwać widelcem na spodzie i po bokach. Ułożyć owoce.

7. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 30-35 minut. Podawać po wystudzeniu.

Zobacz także:

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas