Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Czas na śliwki! Polecamy przepis na smakowite ciasto śliwkowe z kruszonką.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, przesiekać wszystko razem.
2. Jajko umyć, wybić do miski. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do mąki z masłem, wyrobić szybko ciasto. Zwinąć w kulę, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na około 30 minut.
3. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki.
4. Do miski włożyć składniki na kruszonkę. Palcami wyrobić, aby masło wchłonęło mąkę i cukier, uformować grudki.
5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożoną papierem pergaminowym.
6. Ciasto ponakłuwać widelcem na spodzie i po bokach. Ułożyć owoce.
7. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 30-35 minut. Podawać po wystudzeniu.
Zobacz także: