Ciasto ze śliwkami pod pudrowym puchem
Nadszedł sezon na śliwki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich w letnich wypiekach. Zobacz, jak możesz to zrobić.
Przygotowanie:
1. Do misy miksera wsyp mąkę, zrób w niej dołek. Do dołka wkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej letnim mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut. Potem dołóż roztrzepane jajka, szczyptę soli i olej. Zmiksuj mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) do połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie je zmiksuj.
2. Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto (będzie dość rzadkie), rozłóż śliwki pokrojone na połówki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30-40 minut.
3. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 175°C. Piecz 35-40 minut (zrób test suchego patyczka). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: