Ciasto ze śliwkami pod pudrowym puchem

Nadszedł sezon na śliwki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich w letnich wypiekach. Zobacz, jak możesz to zrobić.

Ciasto świetnie się sprawdzi jako deser podawany z kawą lub herbatą
Ciasto świetnie się sprawdzi jako deser podawany z kawą lub herbatą123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g śliwek
  • cukier puder do posypania
3 godz. 20 min
24 porcje

Przygotowanie:

1. Do misy miksera wsyp mąkę, zrób w niej dołek. Do dołka wkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej letnim mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut. Potem dołóż roztrzepane jajka, szczyptę soli i olej. Zmiksuj mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) do połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie je zmiksuj. 

2. Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto (będzie dość rzadkie), rozłóż śliwki pokrojone na połówki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30-40 minut.

3. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 175°C. Piecz 35-40 minut (zrób test suchego patyczka). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także: 

Borys Szyc i jego egoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas