Cieciorka w daniu głównym
Cieciorka ma działanie przeciwbólowe, łagodzi bóle głowy i gardła. Dlatego warto ją jeść. Jak ją podawać, z czym łączyć?

Składniki
- 3–4 marchewki
- 250 g cieciorki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
>>>Na kolejnej stronie znajdziesz krok po kroku, jak przygotować to danie.<<<
Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy na noc, a następnie gotujemy około godziny, odcedzamy.
Obrane marchewki i cebulę kroimy w plastry, a czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy nożem. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, przekładamy mięso mielone i smażymy osiem minut, co jakiś czas mieszając.
Łączymy z cebulą, czosnkiem, mieszamy i smażymy jeszcze przez cztery minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, curry w proszku, zalewamy bulionem warzywnym i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy ugotowaną i ostudzoną cieciorkę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i całość dusimy jeszcze trzy minuty. Potrawkę przekładamy z patelni do misek, na wierzch wykładamy po łyżce jogurtu greckiego i podajemy z ryżem, kuskusem, kaszami lub czosnkowym pieczywem, a także z sezonowymi surówkami.
Zobacz także: