Reklama

Cieciorka w daniu głównym

Cieciorka ma działanie przeciwbólowe, łagodzi bóle głowy i gardła. Dlatego warto ją jeść. Jak ją podawać, z czym łączyć?

Składniki dla: 4

Składniki

  • 3–4 marchewki
  • 250 g cieciorki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz krok po kroku, jak przygotować to danie.<<<

Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy na noc, a następnie gotujemy około godziny, odcedzamy. 

Obrane marchewki i cebulę kroimy w plastry, a czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy nożem. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, przekładamy mięso mielone i smażymy osiem minut, co jakiś czas mieszając. 

Łączymy z cebulą, czosnkiem, mieszamy i smażymy jeszcze przez cztery minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, curry w proszku, zalewamy bulionem warzywnym i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. 

Reklama

Na koniec dodajemy ugotowaną i ostudzoną cieciorkę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i całość dusimy jeszcze trzy minuty. Potrawkę przekładamy z patelni do misek, na wierzch wykładamy po łyżce jogurtu greckiego i podajemy z ryżem, kuskusem, kaszami lub czosnkowym pieczywem, a także z sezonowymi surówkami. 

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cieciorka | Kolacja | obiad | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy