Co musisz wiedzieć o łososiu?
Na przekąskę, do kanapek i sałatek, na obiad i kolację. Pomaga utrzymać prawidłową wagę, dba o kondycję naszego serca. A dobrze przyrządzony, jest pyszny. Porcja łososia dostarczy nam m.in. wartościowe białko i tzw. zdrowe tłuszcze, które chronią nas przed chorobami serca. Zaproś łososia na swój stół...


Jak kupować?
Danie z łososia będzie smaczne i zdrowe tylko wtedy, gdy będzie przyrządzone z naprawdę świeżej ryby. Jeśli kupujemy dzwonka lub filety, warto je dotknąć, powinniśmy czuć, że mięso jest jędrne. To znak, że jest świeże. Środkowe dzwonka są najlepsze.

Warto też sięgać po łososia wędzonego: filety, cienkie plasterki lub drobne skrawki. Najbardziej aromatyczne są filety, najwygodniejsze do kanapek plasterki, a skrawki są najtańsze i świetnie nadają się do szybkich, niekłopotliwych w przyrządzaniu sałatek.
Jak przechowywać?
Surowy łosoś szybko się psuje. Jeśli chcesz przechować go np. dwa dni, pokrop go sokiem cytrynowym, obłóż plasterkami cytryny, polej odrobiną oliwy i trzymaj w folii. Na dłużej możesz też zamrozić (i przechować nawet przez miesiąc).
Jak podawać?
Z bardzo świeżej ryby warto zrobić tatar. Końcową część płatu łososia mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, żółtko, sól, biały pieprz, trochę oliwy i przepyszna przekąska lub kolacja gotowa
Przyrządzanie steków: całą (wypatroszoną i oczyszczoną rybę) pokrój w poprzek na 3-centymetrowe plastry. Potem sok z cytryny, sól, pieprz. I obtoczony w mące stek trafia na patelnię.
Zmielony łosoś jest idealnym surowcem na pulpeciki (np. w sosie koperkowym), sos do spaghetti czy składnikiem tarty.
Zrób też szybką niskokaloryczną, sałatkę. Do kawałków wędzonego łososia dodaj kulki winogron, czarne oliwki i cieniutko pokrojony seler łodygowy. Wymieszaj, polej sosem vinegret i posyp koperkiem.
Plastry wędzonego łososia możesz też podawać jako szybką przekąskę. Każdy zwiń w rulonik, zepnij wykałaczką z kawałkiem cytryny lub limonki.