Colesław na orientalnie
Aktualizacja
Poszatkowaną kapustę należy tak długo ugniatać z solą, aż zmięknie i puści sok. Można ją też przelać wrzątkiem i odcisnąć.
Składniki
- 1/2 młodej białej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 3 marchewki
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki nasion czarnego sezamu
- kilka gałązek kolendry
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie surówki coleslaw na orientalnie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować. Włożyć do dużej miski, wsypać 1 łyżeczkę soli, skropić sokiem z cytryny, wymieszać rękami, mocno ugniatając. Zostawić na 30 minut, aby zmiękła.
Do kapusty dodać pokrojoną cebulę, startą marchew, posiekaną kolendrę i opłukane rodzynki. Wymieszać. 3Imbir obrać, zetrzeć, wymieszać z miodem, sosem sojowym, pieprzem, chili. Polać sałatkę, posypać sezamem.
Zobacz także: