Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas marynowania: 2 h
Czas grillowania: 10 min
6 combrów z królika
- 3 cukinie
- 12 pomidorów koktajlowych
Marynata
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki szałwii
- 12 łyżek oliwy
Zacznij od blanszowania zestu z cytryny, zahartuj go i posiekaj drobno. Dodaj go do miseczki razem z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, posiekaną szałwią i oliwą.
Cukinię pokrój na grube słupki, wcześniej obierając ją i zdejmując pestki. Pamiętaj: kupując comber, musi być on trybowany i oczyszczony.
Na uprzednio moczone w wodzie patyczki nabijaj kolejno 1 kawałek królika, cukinię i pomidor. Jak tylko wszystkie szaszłyki będą gotowe włóż je do dużego naczynia i podlewaj marynatą. Pozostaw na 2 godziny.
Ustaw grill na metodę grillowania bezpośrednią i jak tylko będzie mocno rozgrzany zacznij grillować szaszłyki z królika, po ok. 5 minut na każdą stronę.