Cordon bleu z ziemniakami puree i pomidorkami
Zawsze się sprawdza!
Składniki:
schab wieprzowy - 5 kotletów
5 plastrów szynki
5 plastrów żółtego sera
oliwa
masło do smażenia
sól i pieprz
panierka:
jajko,
mąka
bułka tarta
puree:
675 g ziemniaków
50 g miękkiego masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
1/2 kg pomidorków koktajlowych
mięso:
Kotlety schabowe rozcinamy nie przekrawając ich do końca. Otwieramy i środek wykładamy plastrem szynki i sera. Następnie szczelnie zamykamy i obtaczamy w panierce z roztrzepanego jaja, mąki i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron do uzyskania złotej, chrupiącej panierki.
warzywa:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy i doprawiamy masłem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość zmiksujemy na gładkie puree. Pomidory koktajlowe podsmażamy na maśle lub oliwie przez 3 minuty.
Przepis dla 5 osób
Czas przygotowania 40 min
Akademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawa
szef: Kurt Scheller
Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".