Cordon bleu z ziemniakami puree i pomidorkami
Zawsze się sprawdza!

Składniki:
schab wieprzowy - 5 kotletów5 plastrów szynki5 plastrów żółtego seraoliwamasło do smażeniasól i pieprz
panierka:jajko,mąkabułka tarta
puree:675 g ziemniaków50 g miękkiego masłagałka muszkatołowasól i pieprz1/2 kg pomidorków koktajlowych
mięso:Kotlety schabowe rozcinamy nie przekrawając ich do końca. Otwieramy i środek wykładamy plastrem szynki i sera. Następnie szczelnie zamykamy i obtaczamy w panierce z roztrzepanego jaja, mąki i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron do uzyskania złotej, chrupiącej panierki.
warzywa:Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy i doprawiamy masłem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość zmiksujemy na gładkie puree. Pomidory koktajlowe podsmażamy na maśle lub oliwie przez 3 minuty.
Przepis dla 5 osób
Czas przygotowania 40 minAkademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawaszef: Kurt Scheller
Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".
