Reklama

Crème brulée

Klasyczny francuski deser.

Składniki

  • 1 laska wanilii,
  • 20 dag śmietany kremówki,
  • 250 ml mleka,
  • 10 dag + 4 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 jajka,
  • drobny cukier do dekoracji

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem, 10 dag cukru, rdzeniem i laską wanilii. Garnek zdjąć z ognia. Usunąć strączek wanilii. Całe jajka oraz żółtka ubić. Wlać do nich gorącą śmietankę z mlekiem i wanilią, cały czas energicznie mieszając.

Przygotować 4 płaskie żaroodporne foremki. Nałożyć do nich masę. Foremki ustawić w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C. Piec w kąpieli wodnej 50-60 minut. Wystudzić.

Reklama

Przed podaniem każdą porcję kremu posypać łyżką cukru. Zapiekać 2-3 minuty w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grill, by na wierzchu deseru powstała karmelowa skorupka.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: desery
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy