Crème brulée
Klasyczny francuski deser.

Składniki
- 1 laska wanilii,
- 20 dag śmietany kremówki,
- 250 ml mleka,
- 10 dag + 4 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- 2 jajka,
- drobny cukier do dekoracji
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem, 10 dag cukru, rdzeniem i laską wanilii. Garnek zdjąć z ognia. Usunąć strączek wanilii. Całe jajka oraz żółtka ubić. Wlać do nich gorącą śmietankę z mlekiem i wanilią, cały czas energicznie mieszając.
Przygotować 4 płaskie żaroodporne foremki. Nałożyć do nich masę. Foremki ustawić w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C. Piec w kąpieli wodnej 50-60 minut. Wystudzić.
Przed podaniem każdą porcję kremu posypać łyżką cukru. Zapiekać 2-3 minuty w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grill, by na wierzchu deseru powstała karmelowa skorupka.
Zobacz także: