Creme brulee
Creme brulee to znany i uwielbiany na całym świecie deser.
Przygotowanie:
Do garnka wlej śmietankę i dosyp biały cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i zeskrob nasionka.
Całość gotuj na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, odstaw i ostudź.
Żółtka utrzyj drewnianą łyżką, nie powinny być puszyste. Stopniowo, po jednej łyżce, do żółtek wlewaj ciepłą śmietankę, ciągle mieszając.
Krem powinien być gładki i błyszczący, ale nie puszysty.
Miseczki żaroodporne, których chcesz podać creme brulee, wypełnij masą. Dobrze jest ją przelać przez sitko.
Piekarnik rozgrzej do 100° C. Zapiekaj deser 45-60 min.
Krem nie powinien być przyrumieniony. Ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym cukrem i karmelizuje go w piekarniku, ustawiając go na funkcję grill na ok. 15 sekund. Uważaj, by nie spalić cukru.
Zobacz także: