Croissanty
W rondelku roztop 1,5 dag masła. Do miseczki wkrusz drożdże, wlej wodę i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Wyrób gładkie ciasto, przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 90 min, aż podwoi objętość. Aby pozbyć się z ciasta powietrza, uderzaj je pięścią, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki znów uderzaj je pięścią i wstaw na 30 min do zamrażalnika. Pozostałe masło (12,5 dag) przełóż do miseczki i utrzyj na gładką masę.
Ciasto rozwałkuj na długi, wąski prostokąt. Połowę masła rozłóż na 1/3 długości ciasta i złóż trzykrotnie. Obróć ciasto o 90 stopni, ponownie rozwałkuj i złóż trzykrotnie. Owiń folią i włóż do zamrażalnika na 30 min, a potem do lodówki na godzinę. Wszystkie czynności powtórz, zużywając pozostałe masło (wałkowanie i chłodzenie).
Ciasto rozwałkuj na placek grubości 6 mm i wykrój z niego trójkąty. Każdy zwiń od podstawy do wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika. 4. Rogaliki ułóż na blasze. Wierzch każdego posmaruj żółtkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Piekarnik rozgrzej do 220° C. Croissanty ponownie posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika. Po 5 min obniż temp. do 190° C i piecz ok. 10 min.