Crumble z lodami
Tłuste kremy i ciężkie ciasta odkładamy na chłodne dni. Teraz jemy owocowe lekkie desery!
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, odetnij szypułki, po czym przełóż do wysokiego naczynia i zalej śmietanką kremówką. Dodaj łyżkę miodu i całość zmiksuj. Przełóż masę do zamykanego pudełka i wstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia przygotuj crumble: truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki, posyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Rozłóż owoce do 4 małych foremek żaroodpornych lub jednej dużej.
3. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z cukrem. Dodaj miękkie masło i całość zagnieć palcami.
4. Posyp truskawki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 25 minut. Poczekaj, aż deser lekko przestygnie i dołóż przygotowane dzień wcześniej lody.
Zobacz także: