Cukinia - stanowi świetny dodatek do placków, które są o wiele delikatniejsze i od ziemniaczanych. Młodą cukinię można dodawać do surówek, dusić, nadaje się na konfitury i marynaty. Cukinia jest też dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo.
Bakłażan - przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii, czosnku, mozzarelli. Aby pozbawić bakłażan goryczki, trzeba go oprószyć solą lub skropić sokiem z cytryny i poczekać, aż puści sok. Następnie opłukać i od razu przyrządzać.
Składniki: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego.
Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw pieprzem. Pokrojone w plastry pomidory przełóż plasterkami innych warzyw. Całość zepnij wykałaczkami. Listki tymianku posiekaj i wymieszaj z oliwą. Piramidki posmaruj doprawioną oliwą i piecz na grillu przez 20 minut.Neapolitańskie pantofelki z bakłażana.
Składniki: 2 bakłażany, sól, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, 20 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag kaparów, 10 dag czarnych oliwek, 10 dag parmezanu, 2 gałązki bazylii.
Przygotowanie: Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany szybko obsmaż na złoty kolor z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty żółty ser i odstaw.
Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oleju. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 15 minut. Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem bakłażany polej sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki: 2 bakłażany, 2 cukinie, 2 kolorowe papryki, 10 dag koktajlowych pomidorków, 2 cebule, ząbek czosnku, 3 gałązki tymianku, rozmarynu i bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz, parmezan.
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy. Obsmaż bakłażany, dodaj cukinię, cebulę, papryki i czosnek. Pod koniec smażenia wsyp posiekane zioła i pomidorki. Całość dopraw pieprzem i stale mieszając duś przez pięć minut. Gotowe ratatouille posyp parmezanem, udekoruj ziołami i podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Składniki: 25 dag mąki, pół kostki masła, jajko, 2 łyżki mleka, sól. Farsz: pół bakłażana, czerwona papryka, 2 pomidory, ząbek czosnku, 2 patisony, 2 łyżki oleju, pieprz, 150 ml śmietany, 2 jajka, 3 łyżki posiekanej pietruszki, masło, mąka, skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie: Mąkę połącz z masłem. Dodaj jajko, mleko, sól i zagnieć ciasto. Owiń je folią i odłóż na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażan pokrój w plasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Patisony pokrój w plastry, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wymieszaj z olejem, dopraw pieprzem i podsmaż.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, wyłóż farsz. Do śmietany wbij jajka i wylej na ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Pietruszkę wymieszaj ze skórką cytryny, posól i 5 minut przed końcem pieczenia posyp ciasto.