Cukinia i fenkuł z farszem
Składniki
na 4 porcje
- 4 małe cukinie
- 2 fenkuły
- 10 dag szpinaku
- 20 dag fileta łososia bez skóry
- 20 dag sera feta
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanka ryżu basmati
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kopru
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ryż zalać 3/4 szklanki wrzątku, dodać sól i kurkumę, ugotować na małym ogniu.
2. Cukinie przekroić wzdłuż na wysokości 2/3, wydrążyć. Fenkuły przekroić na pół, delikatnie usunąć ze środka część liści. Nasiona kopru uprażyć na suchej patelni, wymieszać z ryżem.
3. Łososia opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Dodać opłukany szpinak, dusić 3-4 minuty, doprawić solą i pieprzem.
4. Fenkuł i cukinię napełnić ryżem, szpinakiem i łososiem, przykryć kostkami sera. Włożyć do brytfanny, podlać bulionem, piec 45 min w temp. 180°C.
Zobacz również: