Cukinia za schabem i pomidorową salsą
Udekoruj listkami bazylii i oregano.
Składniki
- 1 kg młodej, małej cukinii
- 500 g pomidorów
- mała papryka czerwona
- 2 cebule
- 300 g schabu
- świeży majeranek
- olej
- 50 g żółtego sera
- sól, pieprz
30 min
5
Pomidory, cebule, paprykę i schab kroimy w grubą kostkę. Majeranek drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone mięso. Następnie dodajemy cebulę, pomidory i paprykę, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy kilka minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą, gotujemy, żeby salsa trochę zgęstniała.
Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aby zmiękła. Oprószamy pieprzem i solą. Wykładamy na półmisek.
Usmażone cukinie polewamy mięsno-pomidorową salsą i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub grzankami