Reklama

Cukinia? Zapiecz to!

To warzywo idealne na zapiekanki bo nie rozpada się podczas pieczenia. Można je także faszerować.

Cukiniowa zapiekanka z kiełbasą

Składniki na 6 porcji: 2 średniej wielkości cukinie, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 200 g twardego żółtego sera, 250 g cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 4 łyżki oleju, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól i pieprz czarny mielony, 1 łyżka suszonego majeranku.

Przygotowanie: Umytą cukinię ścieramy ze skórką. Odciskamy z niej sok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a kiełbasę kroimy w plasterki lub w kosteczkę.

Do cukinii dodajemy cebulę i czosnek, ser, kiełbasę, jajka rozmieszane z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dokładnie mieszamy (masa powinna mieć gęstość ciasta na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Reklama

Zrolowana cukinia z szynką i serem

Składniki na 4 porcje: 500 g cukinii, 2 łyżki oliwy, 100 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej, 125 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i pietruszki, 200 g twardego żółtego sera, 2 jajka, 450 g pomidorów krojonych z puszki.

Przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłuż na plastry. Przez chwilę podsmażamy z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na każdym pasku cukinii kładziemy kawałek wędliny mniej więcej tej samej wielkości.

Skrawki pozostałej szynki i mozzarellę kroimy na małe kawałki. Siekamy obrany czosnek, bazylię i pietruszkę. Żółty ser ścieramy. Wszystko wkładamy do misy, dodajemy jajka i starannie mieszamy. Nadzienie rozkładamy na cukinii, plastry zwijamy w roladki. Pomidory kroimy na mniejsze części, lekko solimy i przekładamy do brytfanny. Roladki układamy (ciasno, aby się nie rozwinęły) na pomidorach i zapiekamy 15 minut w temperaturze 160°C. Podajemy z białym pieczywem.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości cukinie, 4 łyżki oleju, 2 mniejsze cebule, 400 g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowego), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz i szczypta suszonego oregano, 6 pomidorów, 2 jajka.

Przygotowanie: Umyte, nieobrane cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy miąższ, który następnie kroimy. Obrane cebule kroimy i przesmażamy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy mięso mielone, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, oregano, dwa pokrojone pomidory, jajka i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony miąższ.

Nadzienie chwilę smażymy, napełniamy nim łódeczki z cukinii. Pozostałym olejem natłuszczamy brytfannę, na spodzie układamy 4 pokrojone w plasterki pomidory, a na nich cukinie. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Danie można podać z ryżem.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | cukinia faszerowana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy