Cukinie faszerowane
Szukasz pomysłu na prosty, smaczny obiad? Wypróbuj przepis na cukinie faszerowane warzywami i szynką!
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 4 plastry szynki
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- świeży lub suszony tymianek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką robimy niezbyt duże zagłębienia, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ siekamy.
2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy cebulę, dorzucamy czosnek, a po chwili miąższ cukinii. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, smażymy chwilę, mieszając.
3. Farsz nakładamy w zagłębienia cukinii, posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.
Zobacz także: