Cukinie w sosie pomidorowym

Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka lubczyk
- 2 sztuki cebula
- 1 sztuka marchewka
- 10 dag żółty ser
- natka selera
- pieprz
- vegeta
- sól
- 1 sztuka żółta papryka
- 1/2 szklanki pęczak
- 1 łyżka świeża bazylia
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka natka pietruszki
- 1 sztuka por
- olej do smażenia
- 6 sztuk mała cukinia
3-4 osób
Cukiniom zetnij końce, następnie każdą cukinię rozetnij w poprzek na pół lub na 3 części, wydrąż środki pozostawiając 1 cm miąższu od spodu. Ugotuj kaszę. Posiekaną cebulę, talarki pora i startą marchewkę duś na oleju około 5-6 minut, dodaj paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i duś z przecierem pomidorowym jeszcze 4 min. Zestaw z ognia, wymieszaj z przestudzoną kaszą, startym serem i posiekanymi ziołami. przypraw solą, pieprzem i vegetą. Farszem nadziej cukinie. Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.