Cukiniowa rolada
1. Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Tak samo zetrzyj żółty ser cheddar. Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw tak przez 20 minut, aby obciekła z soku. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
2. Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.
3. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, lekko skrop go oliwą. Rozsmaruj masę cukiniową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut. Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Przykryj go plasterkami szynki. Posyp resztą żółtego sera i ciasno zroluj. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się przyrumienił.
Zobacz również: