Curry z kurczaka i fasolki
Składniki
4 porcje
- średniej wielkości batat
- 150 g zielonej fasolki
- 300 g fileta z kurczaka
- cebule
- 20 g świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- 2 szklanki bulionu
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka zielonej pasty curry
- 3 łyżki soku z limonki
- pieprz, sól, brązowy cukier
- oliwa z oliwek
1. Batat obieramy, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obrany imbir drobno siekamy. Obrane cebule kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, przekładamy bataty, cebulę, czosnek, imbir i gotujemy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, doprawiamy pieprzem, solą, brązowym cukrem i gotujemy 5-7 minut na wolnym ogniu.
3. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy, odkrawamy końce i kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Mięso i fasolkę dodajemy do bulionu razem z pastą curry i sokiem z limonki, mieszamy. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy pieprzem, solą i podajemy, np. z ryżem.
Zobacz również: