Reklama

Reklama

Curry z kurczaka i fasolki

Składniki 4 porcje

  • średniej wielkości batat
  • 150 g zielonej fasolki
  • 300 g fileta z kurczaka
  • cebule
  • 20 g świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 2 szklanki bulionu
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • 3 łyżki soku z limonki
  • pieprz, sól, brązowy cukier
  • oliwa z oliwek

1. Batat obieramy, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obrany imbir drobno siekamy. Obrane cebule kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, przekładamy bataty, cebulę, czosnek, imbir i gotujemy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, doprawiamy pieprzem, solą, brązowym cukrem i gotujemy 5-7 minut na wolnym ogniu.

3. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy, odkrawamy końce i kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Mięso i fasolkę dodajemy do bulionu razem z pastą curry i sokiem z limonki, mieszamy. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy pieprzem, solą i podajemy, np. z ryżem.

Reklama

Zobacz również:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy