Curry z kurczakiem
Rozgrzewające, orientalne curry z kurczakiem w Twojej kuchni!
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie pierścionki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę.
2. Olej rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, doprawić pieprzem i solą, zrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, chili i imbir, krótko podsmażyć.
3. Do gulaszu dodać ziemniaki i łyżkę curry, wlać mleko kokosowe i 3 szklanki wrzątku. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.
4. Ciecerzycę odcedzić, zioła opłukać i posiekać (kilka listków zostawić w całości). Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.
5. Gulasz podawać posypany ziołami z podprażonymi płatkami.
Zobacz także: