Curry z kurczakiem

Rozgrzewające, orientalne curry z kurczakiem w Twojej kuchni!

Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 filetów z kurczaka
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • po 2 gałązki kolendry i mięty
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa curry w proszku
  • garść płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie pierścionki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę.

2. Olej rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, doprawić pieprzem i solą, zrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, chili i imbir, krótko podsmażyć.

3. Do gulaszu dodać ziemniaki i łyżkę curry, wlać mleko kokosowe i 3 szklanki wrzątku. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.

4. Ciecerzycę odcedzić, zioła opłukać i posiekać (kilka listków zostawić w całości). Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.

5. Gulasz podawać posypany ziołami z podprażonymi płatkami.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas