Cykoria pod serową kruszonką
1. Do przesianej do miski mąki dodajemy 40 g masła w kawałkach, mielone migdały, rozkruszony ser, pieprz, sól, chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy, aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
2. Cykorie opłukujemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy głąby i kroimy w półplastry. Obrane szalotki kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy 15 g masła i 2-3 minuty smażymy szalotkę. Dodajemy cykorię, miód, cukier, doprawiamy solą, mieszamy i dusimy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy cykorię, a na wierzch rozkruszamy ciasto, lekko dociskamy. Pieczemy 20-30 minut w 200ºC, aż ciasto nabierze złotego koloru. Danie możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz również: