Cytrynowe muffinki
Aromatyczny cytrusowy akcent smakowicie przełamie słodycz wypieków.
Składniki
- 170 ml oleju słonecznikowego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 białko
- 150 ml mleka
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki maku
na lukier
- sok z 1/2 cytryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: makę, cukier, sól, mak i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok oraz dodatkowo skórkę otartą z cytryny. Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj (nie miksuj).
2. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 ich wysokości. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ºC. Wstaw do niego formę z muffinkami i piecz około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
3. Sok z cytryny wyciśnij do miseczki i dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałym lukrem udekoruj muffinki.
Zobacz także: