Cytrynowe muffinki

Aromatyczny cytrusowy akcent smakowicie przełamie słodycz wypieków.

Ciasto na muffiny mieszamy niezbyt dokładnie (może mieć grudki)
Ciasto na muffiny mieszamy niezbyt dokładnie (może mieć grudki)123RF/PICSEL

Składniki

  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 białko
  • 150 ml mleka
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki maku

na lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: makę, cukier, sól, mak i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok oraz dodatkowo skórkę otartą z cytryny. Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj (nie miksuj).

2. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 ich wysokości. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ºC. Wstaw do niego formę z muffinkami i piecz około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.

3. Sok z cytryny wyciśnij do miseczki i dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałym lukrem udekoruj muffinki.

Zobacz także:

Muffiny z otrębami i czarną porzeczkąStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas