1. Cytryny sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, ze wszystkich owoców wycisnąć sok. Odmierzyć ok. 100 ml soku. Masło ucierać 8-10 minut ze szczyptą soli, 250 g cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać odmierzony sok cytrynowy. Wymieszać mikserem.
2. Foremkę (11x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 45-50 minut. Odłożyć do przestudzenia. Ostrożnie wyjąć z foremki.
3. Wymieszać 2 łyżki cukru ze skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem waniliowym. Krem rozsmarować na cieście. Posypać skórką cytrynową z cukrem. Marmoladę lekko podgrzać, a gdy będzie już półpłynna, udekorować nią ciasto. Ciasto odłożyć na około 30 minut w chłodne miejsce.